Street Art + Ποδόσφαιρο: Το γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Body: 

english

Αν η δόξα μιας ομάδας μετριέται σε κύπελλα, επενδύσεις, αριθμό φιλάθλων, τότε ο Απόλλων Καλαμαριάς είναι μια από τις πιο ταπεινές ομάδες του πλανήτη -στην καταγωγή και την πορεία της.

Αν όμως την αξιολογήσουμε με βάση το τι εκπροσωπεί και τη ζωή που μαζεύει μέσα, και έξω από το στάδιο...

...τότε τα χρώματα της ιστορίας του ζωντανεύουν.

Χρώμα κόκκινο και μαύρο...

Η ιστορία του Απόλλωνα ξεκινάει με μια αιματοχυσία και έναν ξεριζωμό· μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οι Έλληνες του Πόντου γίνονται πρόσφυγες στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς εγκαθίστανται στην Καλαμαριά, όπου λίγα χρόνια αργότερα ιδρύουν τον Σύλλογο του Απόλλωνα.

Χρώματα της ίριδας...

Τα τείχη του γηπέδου, εδώ και είκοσι χρόνια έχουν μετατραπεί σε μια "πινακοθήκη του δρόμου": τα καλύπτουν αμέτρητες στρώσεις γκράφιτι, που ανανεώνονται κάθε λίγους μήνες.

Ήχος από σπρέι ανακατεύεται με το ρυθμό του hip hop.

Φεστιβάλ Street Art με καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο: από το 1995 με το φεστιβάλ Graffiti μέχρι το Meeting of Styles το 2006 και μέχρι σήμερα, στους τοίχους του γηπέδου έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους διεθνείς street artists αλλά και γηγενείς street heroes -όπως οι Skra Ghetto Boys.

Έργα Street Art που εκτείνονται για πολλά μέτρα, εναλλάσσονται μεταξύ τους, καλύπτουν τα παλαιότερα και ποτίζουν με χρώμα τη ματιά μας.

Ένα χρώμα που αλλάζει διαρκώς.

Το χρώμα της ζωής.