Πειρατές του Internet ενωθείτε! | ΜΙΛΤΟΣ ΜΑΝΕΤΑΣ

Body: 
english español

Ειδήσεις από εφημερίδα του μέλλοντος: "Οι αρχές σταμάτησαν χθες έναν άντρα στα σύνορα Ιταλίας και Γαλλίας· μετά από έλεγχο στο κομπιούτερ του βρήκαν πειρατικό υλικό, κυρίως software της Adobe και τραγούδια των Beatles. Ο άντρας συνελήφθη επιτόπου".

Από ένα ποίημα μέχρι ένα φάρμακο, από ένα software μέχρι ένα δίσκο μουσικής και από μια ταινία μέχρι ένα βιβλίο, ό,τι είναι διάσημο και επικερδές, οφείλει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του στην μαζική χειραγώγηση. Εμείς δε ζητήσαμε να γνωρίζουμε ούτε το logo της Coca-Cola, ούτε τη μελωδία του "Like a Virgin". Η Εκπαίδευση, η Προπαγάνδα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα διδάσκουν με βία όλα αυτά· είτε σφυρηλατώντας τα στο μυαλό μας, εκμεταλευόμενοι τη δίψα και την πείνα μας, την ανάγκη μας για επικοινωνία και διασκέδαση, και πάνω απ' όλα τη μοναξιά και την απόγνωσή μας.

Στις μέρες του Internet, ό,τι αντιγράφεται μπορεί επίσης και να μοιραστεί. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, μπορούμε κατευθείαν να δώσουμε "Τα πάντα σε όλους".

Γύρω από αυτή τη συνειδητοποίηση, μια νέα τάξη ξυπνά. Δεν είναι μια εργατική τάξη αλλά μια τάξη Παραγωγών. Οι παραγωγοί είναι πειρατές και hacker εξ ορισμού· ανακυκλώνουν τις εικόνες, τους ήχους και τις έννοιες του Κόσμου. Μερικά πράγματα τα επινοούν, αλλά τα περισσότερα τα δανείζονται από άλλους.

Επειδή η πληροφορία καταλαμβάνει ένα φυσικό μέρος του σώματός μας, γιατί "εγκαθίσταται" κυριολεκτικά στο μυαλό μας και δεν μπορεί να σβηστεί κατ' επιλογή, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κατέχουν ό,τι προβάλλεται επάνω τους: έχουν το δικαίωμα να είναι κάτοχοι του εαυτού τους! Επειδή ο κόσμος μας είναι παγκοσμιοποιημένος, και βασίζεται στην ανισότητα και το κέρδος, επειδή τα περιεχόμενα ενός τραγουδιού, μιας ταινίας ή ενός βιβλίου είναι πλεονεκτήματα στον άγριο αγώνα της επιβίωσης, ο κάθε παγκόσμιος πολίτης έχει το ηθικό δικαίωμα να οικειοποιείται το ψηφιακό αντίγραφο του κάθε βιβλίου, ταινίας ή τραγουδιού. Επειδή το software είναι μια διεθνής γλώσσα, τα μυστικά του Κόσμου γράφονται πια σε Adobe και Microsoft: πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να τα χακάρουμε και να τα μοιραστούμε. Τέλος, επειδή η φτώχεια είναι το πεδίο του πειραματισμού για όλη την παγκόσμια ιατρική, δεν θα έπρεπε να ισχύουν πατέντες.

Σήμερα, κάθε άνθρωπος με κομπιούτερ είναι πια Παραγωγός και Πειρατής. Όλοι ζούμε στο Internet, αυτή είναι η νέα μας πατρίδα και είναι η μόνη επικράτεια που έχει νόημα να υπερασπιστούμε και να προστατέψουμε. Η γη του Internet είναι η γη της πληροφορίας. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να κάνουν χρήση αυτή της γης ελεύθερα, οι εταιρείες όμως θα έπρεπε να πληρώνουν για τη χρήση της - μια εταιρεία σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένα άτομο.

Το Internet έχει πια γίνει "Internets", πολυσύνθετες καταστάσεις που υπάρχουν όχι μόνο online αλλά απλώνονται και στον πραγματικό χώρο, που ορίζονται απ' ότι συμβαίνει online. Αυτή είναι η εποχή για να ιδρύσουμε ένα παγκόσμιο Κίνημα Πειρατείας. Η ελευθερία να παραβιάζουμε τα πνευματικά δικαιώματα, η ελευθερία να μοιραζόμαστε πληροφορίες και φάρμακα: αυτά είναι τα νέα μας "Κοινά αγαθά". Είναι Παγκόσμια Δικαιώματα και ως τέτοια οι Αρχές δε θα τα αφήσουν χωρίς μάχη. Όμως αυτή θα είναι μια περίεργη μάχη γιατί είναι η πρώτη φορά που τα Πλήθη δείχνουν ασέβεια προς το Νόμο ενστικτωδώς και σε παγκόσμια κλίμακα.

Σήμερα, μια στρατιά εφήβων αντιγράφει, οι ενήλικοι αντιγράφουν και ακόμα και οι ηλικιωμένοι, άνθρωποι από τη Δεξιά και την Αριστερά αντιγράφουν. Ο καθένας που έχει κομπιούτερ αντιγράφει κάτι· σαν μια νέα Θεά Αθηνά, η Πληροφορία θέλει να απελευθερωθεί από το κεφάλι της Τεχνολογίας και μας βοηθάει στο εγχείρημά μας.

Πειρατές του Internet ενωθείτε!

www.piracymanifesto.com