Projecte_el Passadís_2013 | CATERINA ALMIRALL

Body: 

español

El passadís de casa ja es veia a venir que havia de ser alguna cosa més que aquell espai allargassat, però massa gran com per resignar-se a ser un lloc de pas. Fèiem broma sobre les possibilitats d'instal·lar-hi una llitera i una casa plegable, però realment tot quedava molt al mig del pas. Aleshores vam fer-hi la primera exposició. Volíem tirar endavant els projectes que ens rondaven des de feia temps, finalment aquest ha esdevingut l'espai on hem produït diferents activitats, intercanvis i aprenentatges des del mes de febrer fins al juliol. 'Coses que passen' és el títol de la primera exposició que vam muntar, i no podia ser més adient, començaven a passar coses.

El projecte _el Passadís_ és literalment un cicle d'exposicions i activitats que té lloc al passadís de casa. Un espai de 10 metres de llarg i un metre d'ample, amb una porta a cada extrem, una d'entrada a casa i una de sortida. El projecte és una creació de Caterina Almirall i Natàlia Calderón.
.

SONY DSC

.
Vam proposar tres línies de continuïtat a partir de les quals poguessin seguir passant coses al passadís: treballar a partir del dibuix com a idea expandida, treballar en tàndem, i treballar en relació amb l'espai singular. El fet de crear un espai autogestionat no respon a un rebuig a altres opcions més 'institucionals' (convocatòries, beques, residències ...), sinó a la possibilitat d'assaig des d'una zona alternativa i de confort com la casa, que en principi permetia l'obertura a noves formes, responent a una necessitat d'explorar. Sí que ens volíem allunyar de la burocràcia, la paperassa i els temps que imposen les institucions, per poder plantejar un ritme propi. Objectius a mig plaç i un treball de proximitat amb les persones amb qui hem col·laborat són dos punts fonamentals del projecte.

Després de la primera exposició va venir la segona, i així fins a quatre: 'Pols oposats s'atrauen' de Paola Montoya i Laura Ceballos; 'Gos com Fuig' de Quim Packard i Angela Palacios, i 'La siesta del Fauno' de Martín Rico. En alguns casos vam complementar les exposicions amb xerrades amb els artistes. Al juny vam participar al Festival Plaga amb la presentació d'una investigació sobre exposicions a cases 'A House Is Not a Home' amb Oriol Fontdevila. Vam acabar la temporada amb 'El Jardín de las Delícias', en un jardí fora de Barcelona on vam fer un taller de dibuix del natural i una sessió de presentacions de projectes amb deu artistes: Enric Farrés Duran, Adrián Montenegro, Natalia Magdalena, Fran Blanes, Ariadna Guiteras, Federico García Trujillo, Marc Badia Quintana, Anna Sebastian, Mario Simon i Natalia Calderón. Aquest darrer esdeveniment va ser especialment interessant perquè va aglutinar moltes de les coses que ens havien anat interessant al llarg d'aquest cicle, reunint a persones que s'han apropiat de l'espai per proposar aquesta última trobada.
.

SONY DSC.
A la xerrada que va tenir lloc al Centre Cívic d'Horta-Guinardó al mes de juliol 'L'Autogestió com a Solució per l'Art', on ens van convidar a parlar en tant que projecte autogestionat, ja vam expressar algunes de les nostres impressions sobre aquesta idea. Si bé un projecte autogestionat es pressuposa com un projecte 'lliure', obert a totes les possibilitats, no deixa d'estar emmarcat en un context més ampli i per tant creuat per patrons i conceptes que el superen, a part de les limitacions econòmiques d'un projecte sense pressupost. Ens preguntem respecte a les possibilitats d'independència i diàleg amb aquest marc més ampli on ens encaixem.

El Passadís és un espai que es pot transformar en moltes coses, sempre que hi hagin les ganes de fer-ho, d'invertir la nostra feina i el nostre temps. És un espai d'assaig i error, tant per a nosaltres, com per als que hi participen, i ens ha portat a obrir una sèrie de qüestions que s'estenen tant al passadís com enfora, i amb les que sens dubte hem après.

Com a espai mutant, El Passadís, encetem una nova etapa. A partir del mes de gener treballarem amb Experimentem amb l'Art, entitat educativa situada al barri de Grècia de Barcelona, organitzant les activitats públiques (exposicions, activitats...) en relació al projecte Mutualismes que l'entitat inaugura aquest curs. Ens agrada la idea de seguir treballant a partir del que hem après, i fer-ho en un nou marc. Obrim la porta de sortida, i anem a veure què hi trobem a l'altra banda.

SONY DSC

Més Informació: 
passadis.wordpress.com
espaipassadis@gmail.com