355 μέρες καθημερινότητας + 10 μέρες κινηματογράφου: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Body: 

english

Αν μια καλή ταινία μας μεταφέρει σε μια άλλη διάσταση -όπου εικόνες, δρώμενα και συναισθήματα πλουτίζουν την καθημερινή μας εμπειρία- τότε ένα καλό φεστιβάλ κινηματογράφου είναι ένα μακρινό ταξίδι από την καθημερινότητα.

Στην περίπτωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κρατάει 10 μέρες -αρκετές για να γυρίσει κανείς πολλές φορές τον κόσμο, να επισκεφθεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, να αλλάξει διάθεση πολλές φορές, να γνωρίσει νέους ανθρώπους και εμπειρίες ή και να δει στην οθόνη μια αντανάκλαση της δικής του ζωής.

Όπως κάθε άλλο Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετράει την δύναμή και την επιρροή του σε νούμερα (465 προβολές, 252 ταινίες από 45 διαφορετικές χώρες, 11 εκθέσεις, 8 masterclasses και 153.506 εισιτήρια για το 2009).

Όμως η ουσία βρίσκεται αλλού. Η δύναμη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι οι ταινίες και το κοινό.

Οι ταινίες
_____
_____προέρχονται απ' όλο τον κόσμο, από γνωστούς και νέους δημιουργούς, κάθε είδους. Ο κινηματογράφος εδώ είναι τέχνη χωρίς να το φωνάζει και να επιτηδεύεται

Το κοινό
_____
_____δεν μαζεύεται γύρω από ένα κόκκινο χαλί για να ουρλιάξει στους “σταρ”, αλλά κάνει ουρές έξω από τις αίθουσες για να δει πολυαναμενόμενες πρεμιέρες γνωστών δημιουργών ή νέες ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών -ο έμπειρος φεστιβαλιστής ξέρει ότι αυτούς τους νέους δημιουργούς θα τους ξανασυναντήσει στα επόμενα χρόνια, όπως έχει συμβεί παλαιότερα. Γι' αυτό στις ουρές και στα πάρτι του Φεστιβάλ αφουγκράζεται τις τάσεις και ρωτάει για τις αγαπημένες ταινίες των γύρω του.

Όσο για τα κινηματογραφικά αστέρια
_____
_____βρίσκονται και αυτά εκεί, όχι όμως για να ποζάρουν στους φωτογράφους, αλλά για να μιλήσουν με τους θεατές στο τέλος της προβολής ή να δώσουν τα φώτα τους στους νέους κινηματογραφιστές μέσα από τα “masterclass” (για να αναφέρουμε μερικούς από τους συμμετέχοντες τα τελευταία 5 χρόνια: Hou Hsiao-hsien, Alex McDowel, Κώστας Γαβράς, Wim Wenders, Walter Salles, Kourtrajme, Alfonso Cuarón, John Malkovich, Werner Herzog, Takeshi Kitano, Oliver Stone, Willem Dafoe, και άλλοι).

Τα φώτα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το φυσικό χώρο του Φεστιβάλ για τα τελευταία χρόνια, θα ανάψουν φέτος στις 3-12 Δεκεμβρίου. Με επικεφαλής το Δημήτρη Εϊπίδη, τον εμπνευστή των Νέων Οριζόντων -του πιο πρωτοποριακού κομματιού του Φεστιβάλ που μετονομάζεται φέτος σε “Ανοιχτούς Ορίζοντες”-, αφιερώματα στο σύγχρονο αραβικό κινηματογράφο, στη Susanne Bier και ρετροσπεκτίβα στον Apithatpong Weerasethakul, καθώς και τις καθιερωμένες “ματιές στα Βαλκάνια”, το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι δυνατή εμπειρία.

Για όσους από εσάς περάσετε την πόρτα του λιμανιού και στηθείτε στις ουρές με ένα ποτήρι κρασί ή σαλέπι στο χέρι, Καλό Φεστιβάλ.
_____
_____...ή καλύτερα, Καλό Ταξίδι!