"Ψάχνοντας τον Alex Brahim" του Aníbal Parada | Κείμενο: Herman Bashiron

Body: 

english español italiano

Φεστιβάλ EspacioUno - Θεσσαλονίκη

Το EspacioUno -διάδοχος του EspacioCero- υπήρξε το δεύτερο μέρος ενός φεστιβάλ που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη. Ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων -το πρώην στρατόπεδο Κόδρα- φιλοξένησε μια σειρά από δράσεις όπου συναντήθηκαν και συγκρίθηκαν μεταξύ τους πολλαπλές γλώσσες καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ακολουθώντας το δρόμο που είχε ήδη χαραχτεί με το πρώτο φεστιβάλ, η ομάδα Nomeolvides Co. Κατόρθωσε να οργανώσει ένα δυναμικό και δια-δραστικό πρόγραμμα σε ένα χώρο ανοιχτό τόσο στην προσέλευση όσο και στην ανταλλαγή ανάμεσα σε δημιουργικές και θεαματικές διαδικασίες, ανάμεσα σε διαφορετικές τέχνες και ειδικότητες.

Αυτό το χρόνο συμμετείχε και το InterArtive, επιβεβαιώνοντας ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα του Φεστιβάλ, δηλαδή την αλληλεπίδραση και το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου, με μια πρόταση επιμέλειας.

Το InterArtive παρουσίασε στο φεστιβάλ ένα έργο video art ενός καλλιτέχνη Αργεντινού, που μένει στην Ισπανία, του Aníbal Parada.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ALEX BRAHIM

Video installation με ήχο, 13'19''
Ένα project του Aníbal Parada.

Συνάντηση/Ψάξιμο, Αυτονομία/Εξάρτηση, Ψευδαίσθηση/Συνειδητοποίηση: η σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και επιμελητή από πάντα ήταν μια εμπειρία μεγάλων αντιθέσεων, αμοιβαίων αναγκών, έλξης και απώθησης.

Το έργο του Aníbal Parada συνθέτει αυτή την αντιφατική εμπειρία και εμβαθύνει με ήπιο τρόπο πάνω στο ρόλο που παίζουν ο καλλιτέχνης και ο επιμελητής στον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αγοράς τέχνης.

Ο καλλιτέχνης πραγματοποιεί μια μακρά πορεία στην Βαρκελώνη ψάχνοντας τον επιμελητή Alex Brahim: τελικά ανακαλύπτουμε ότι και οι δύο έψαχναν το ίδιο άτομο.

Παρουσίαση: www.interartive.org

Κείμενο: Herman Bashiron

Εικόνες από την παρουσίαση του video στο EspacioUno (10/1/2009-1/2/2009):