"Art + Copyright": Προκήρυξη | INTERARTIVE

Body: 

english español italiano português

Προκήρυξη για κείμενα και καλλιτεχνικά έργα: Τέχνη & Copyright

Προθεσμία: 10 Φεβρουαρίου 2013

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης του 50ού τεύχους, το ψηφιακό περιοδικό Interartive θα δημοσιεύσει ένα ειδικό τεύχος αφιερωμένο σε διάφορες πτυχές της τρέχουσας συζήτησης για την Τέχνη & τα Πνευματικά Δικαιώματα. Προσκαλούμε σε συμμετοχή θεωρητικούς, κριτικούς, επιμελητές και καλλιτέχνες που εργάζονται πάνω στο θέμα.

Λόγω της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες και την ευκολία με την οποία γίνεται η πειρατεία και η ανταλλαγή δεδομένων στο διαδίκτυο, το καθεστώς των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι υπό απειλή. Ωστόσο, η σύγχρονη σκέψη για τα πνευματικά δικαιώματα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα με την ίδια ταχύτητα όπως τα μέσα και οι πρακτικές που τα αμφισβητούν. Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμο να ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την γνησιότητα και τα δικαιώματα, καθώς και τους διαφορετικούς τρόπους προστασίας των έργων, επεκτείνοντας τη συζήτηση προς τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα της ανταλλαγής δεδομένων.

Επιπλέον, αν και στις μέρες μας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σχεδόν πάντα συνδεδεμένα με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον εμπορικό τομέα, δε θα έπρεπε να αγνοηθεί η ιστορική και δημιουργική διάσταση. Για παράδειγμα, το θέμα της αντιγραφής υπήρξε πάντοτε επίκαιρο στον τομέα της τέχνης. Κάθε εποχή είχε διαφορετικές κυρίαρχες αντιλήψεις πάνω στο θέμα, προκαλώντας αντιδράσεις και διαλόγους που έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τους τρόπους κατανόησης του θέματος και που θα άξιζε να εντάξουμε στην τρέχουσα συζήτηση.

Με βάση τα παραπάνω, θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις που θίγουν τα εξής θέματα, μεταξύ άλλων:

- Θεωρία, πρακτική και κριτική των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή
- Hacking, πειρατεία και free culture
- Creative Commons και δωρεάν άδειες δικαιωμάτων
- Πρωτότυπο, αντιγραφή και πνευματικά δικαιώματα
- Συνδημιουργία, ανοικτό έργο και πνευματικά δικαιώματα
- Απόσπασμα, appropriation και πνευματικά δικαιώματα

Τα κείμενα που θα υποβληθούν πρέπει να είναι περίπου 800 με 3000 λέξεις: Οδηγίες για την υποβολή των κειμένων (pdf στα αγγλικά) (pdf στα ισπανικά)

Τα έργα και τα project τέχνης θα δημοσιευθούν σε μορφή ψηφιακής έκθεσης (εικόνες με σύντομο κείμενο): Οδηγίες για την υποβολή των έργων (pdf στα αγγλικά) (pdf στα ισπανικά)

Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 10η Φεβρουαρίου του 2013, με e-mail στη διεύθυνση: info@interartive.org

Η απόφαση των συντακτών θα κοινοποιηθεί στους συγγραφείς/ καλλιτέχνες στις 11 Μαρτίου 2013.

Το τεύχος #50 του Interartive θα δημοσιευτεί στα τέλη Μαρτίου 2013.

ISSN 2013-679X