Η ευτυχία είναι βαριά | ΜΙΛΤΟΣ ΜΑΝΕΤΑΣ

Body: 

english

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η ευτυχία σκοτεινιάζει την καθημερινή ζωή μας. Η ευτυχία είναι η αντανάκλαση του στάσιμου νερού, (η επιφάνεια μιας λίμνης) σε έναν καθρέφτη. Η ευαισθησία μας είναι ο καθρέφτης.

Επομένως, αυτό που “νιώθουμε” καθορίζεται από το βαθμό ταραχής της λίμνης και αυτό που “ξέρουμε” είναι αντ' αυτού απλά το άθροισμα της αντανάκλασης της λίμνης.

Στην καθημερινή ζωή διαφορετικές καταστάσεις και αντικείμενα θα σκιάσουν τον καθρέφτη μας. Αν και σε σπάνιες περιστάσεις συμβαίνει να αναιρούν το ένα το άλλο και βρίσκουμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση “ευτυχίας”. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να γνωρίζουμε πότε είμαστε ευτυχισμένοι. Ο πιο ασφαλής τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση είναι όταν οι άλλοι το προσέχουν και μας το λένε.

Αλλά είσαι ακόμα πιο ευτυχισμένος -και δε σου διαφεύγει- όταν αναπολείς μια στιγμή του παρελθόντος. Παρόλα αυτά, κάποιες φορές αυτά τα “ευτυχισμένα στιγμιότυπα”, είναι ψεύτικα

- Μια γυναίκα έφυγε: κάθεσαι στο κρεβάτι σου και τη σκέφτεσαι. Ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο ευτυχίας αστράφτει μπροστά στα μάτια σου και το δέχεσαι. Είσαι πολύ στεναχωρημένος ή κουρασμένος για να θυμηθείς ότι ποτέ δεν ήσασταν στ' αλήθεια ευτυχισμένοι μαζί.

- Περπατάς στην πατρίδα σου. Την έχεις αφήσει εδώ και πολύ καιρό. Κοιτάζεις ένα κτίριο, κάποιους δρόμους και η ευτυχία του τότε σε κατακλύζει. Φυσικά είναι μια ψεύτικη ανάμνηση: είχες μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία σε αυτή τη χώρα.

- Μπορεί να συναντήσεις μια νέα γυναίκα· μπορεί να μπεις σε μια άγνωστη πόλη. Θα συγκρίνεις την ένταση της παρούσας κατάστασής σου με τις αναμνήσεις της παρελθούσας ευτυχίας και θα τη βρεις αδύναμη. Η ευτυχία βαραίνει την παρούσα ζωή σου και την κάνει δύσκολη.

Αν τυχαίνει να είσαι ευτυχισμένος οι άνθρωποι γύρω σου θα το προσέξουν οπωσδήποτε. Η αντανάκλαση είναι ακόμα πιο δυνατή προς τα έξω απ' ότι προς τα μέσα.

Οι άνθρωποι θα γίνουν ελαστικοί για λίγο, σαν η ευτυχία σου να τους θυμίζει κάτι. Αν προσέξεις ότι το πρόσεξαν, θα μπορούσες να δουλέψεις μαζί τους· θα μπορούσες να τους κάνεις να κάνουν κάτι αδύνατο ή να δουν κάτι που σε άλλη περίσταση θα ήταν αόρατο. Κάποιοι συγγραφείς λένε ότι ακόμα και τα άψυχα αντικείμενα γίνονται πιο εύχρηστα. Ο κόσμος θυμάται ότι άνθρωποι σαν το Χριστό περπάτησαν στην επιφάνεια του νερού.

Θυμάμαι να παίζω ένα βιντεοπαιχνίδι, το Hornet F-18 Flight Simulator για τον Macintosh. Όταν έφερα το αεροπλάνο μου στο νερό άρχισε να τρέχει μαγικά πάνω στην επιφάνεια σαν το Χριστό. Κάθε φορά που προσγειωνόμουν στο νερό έκανε το ίδιο θαύμα. Με αυτή την έννοια, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προστατεύσουν τη ζωή από την ευτυχία γιατί αν μάθεις να κάνεις κάτι μια φορά, μπορείς να συνεχίσεις και να το κάνεις ξανά, το ίδιο ακριβώς, για πάντα.