Το μανιφέστο του Neen | ΜΙΛΤΟΣ ΜΑΝΕΤΑΣ

Body: 

english ελληνικά κεφαλαία

Το Neen εκπροσωπεί τους Neenstars: Μια γενιά εικαστικών καλλιτεχνών απροσδιόριστη ακόμα. Κάποιοι από αυτούς τους καλλιτέχνες ανήκουν στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης· άλλοι είναι δημιουργοί software, web designers και σκηνοθέτες ή animators των video games.

Οι επίσημες θεωρίες μας γύρω από την πραγματικότητα -κβαντοφυσική και τα λοιπά- απέδειξαν ότι η γεύση της ζωής μας είναι η γεύση μιας εξομοίωσης. Οι μηχανές μας βοηθούν να αισθανθούμε άνετα με αυτή την κατάσταση: εξομοιώνουν την εξομοίωση που αποκαλούμε φύση. Ένα άνοιγμα της πόρτας του δωματίου σου ή ένα κλικ σε ένα φάκελο στην επιφάνεια του υπολογιστή σου σε στέλνει σε παρόμοιους προορισμούς, σε δύο εκδοχές της πραγματικότητας που είναι φαινομενικά τέλειες και "αδιαπέραστες" αλλά αρχίζουν να διαλύονται όταν τις αναλύσεις.

Η πληροφορική είναι για το Neen ό,τι ήταν η φαντασία για το Σουρεαλισμό και η ελευθερία για τον κομμουνισμό: δημιουργεί το πλαίσιό του, όμως μπορεί και να αναβληθεί. Οι Neenstars αγοράζουν τα πιο σύγχρονα προϊόντα και μελετούν πώς να παράγουν Momentum. Δοξάζουν τις μηχανές, αλλά τις βαριούνται εύκολα. Μερικές φορές προτιμούν απλώς να βλέπουν άλλους να τις χειρίζονται.

Οι Neenstar λατρεύουν να αντιγράφουν, όπως το Χόνγκ Κόνγκ πολλαπλασιάζει τα πιο επιτυχημένα του κτίρια. Τα ίδια, αλλά λίγο διαφορετικά: Τα ονόματα, τα ρούχα, το στυλ, η τέχνη και η αρχιτεκτονική είναι σημαντικά για τους Neenstar. Έτσι τα ξαναφτιάχνουν από την αρχή σαν να μην είχε τόση σημασία ό,τι δημιουργήθηκε πριν από αυτούς.

Το Neen είναι πολύ συναισθηματικό, αλλά δεν είναι θέμα "ταυτότητας", αν και οι Neenstar περιστασιακά χρησιμοποιούν τις ταυτότητές τους ως κωδικούς πρόσβασης ώστε να αποκτήσουν ορισμένα προνόμια.

Επειδή η ταυτότητα ενος Neenstar είναι η πνευματική του κατάσταση, είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί την ταυτότητα ενός άλλου Neenstar αν χρειαστεί. Αλλά αυτό λειτουργεί και αντίστροφα: ένας Neenstar μπορεί να είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του Neen και της σύγχρονης τέχνης.

Ενώ στη σύγχρονη τέχνη πρέπει να είσαι ο εαυτός σου όλη την ώρα, ένα είδος "ήρωα" που συνεχώς βελτιώνει την εικόνα του εως ότου ο ίδιος να γίνει καθρέφτης της ζωής του, στο Neen είσαι ένα είδος "οθόνης". Ένας Neenstar προβάλλει έναν προσωρινό εαυτό που πάντοτε μένει υπό κατασκευή και κινείται από το παρόν στο παρελθόν και στο μέλλον χωρίς όρια.

Και επειδή ένας Neenstar συνηθίζει να δημοσιεύει τα πάντα στο Internet, η πνευματική του κατάσταση αντικατοπτρίζεται στο γούστο του κοινού. Οι Neenstar είναι δημόσια πρόσωπα.

Αν η φαντασία έφερε τους Σουρεαλιστές στο γελοίο και η επανάσταση οδήγησε τους Κομουνιστές στην αποτυχία, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πού θα οδηγήσει η πληροφορική το Neen.

Μίλτος Μανέτας, 2000

Go to http://www.superneen.com/