ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Μίλτος Μανέτας: Το περίπτερο του Internet | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Body: 

"Το Internet θα μεταμορφωθεί σε κάτι πιο κοντινό σε αυτό που αποκαλούμε Φύση"

english español


CLICK to enter the Internet Pavilion

Η είσοδος για τη Biennale της Βενετίας βρίσκεται στα ακροδάχτυλά: λίγα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο μπορούν να μεταφέρουν κάποιον στο "Μεγαλύτερο Περίπτερο" της Biennale, το Internet Pavilion. Ο τόπος, ο χρόνος, ο χώρος, η δράση έχουν μεταγραφεί σε κώδικες, ηλεκτρόνια, bytes και έχουν μεταφερθεί από τη Βενετία σε όλο τον κόσμο -στις οθόνες των υπολογιστών και στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διαπερνούν την ατμόσφαιρα και διασχίζουν το χώρο και το σώμα μας: "Το Internet είναι παντού, βρίσκεται όπου είσαι έτοιμος να το υποδεχτείς".

Μέσα στον φυσικό χώρο του Sales στο Dorsoduro και τους ψηφιακούς χώρους padiglioneinternet.com και biennale.net αφήνουν το αποτύπωμά τους καλλιτέχνες, διαδικτυακοί ακτιβιστές -πειρατές σύμφωνα με μια άλλη άποψη- και το κοινό -επισκέπτες της Biennale ή χρήστες του Stupid Forum. Οι ιδέες που διατυπώνονται και τα εικαστικά έργα που φιλοξενούνται χαρτογραφούν ένα νέο σύμπαν, χωρίς σύνορα ή περιορισμούς στην επικοινωνία και στον διαμοιρασμό των "αγαθών" -των πληροφοριών.

Ο Μίλτος Μανέτας, οργανωτής και υποκινητής του Padiglione Internet μίλησε στο InterARTive για το Περίπτερο, την τέχνη και το Internet.

[Αρχή]

Χριστίνα Γραμματικοπούλου: Πώς συλλάβατε την ιδέα για το Περίπτερο Internet; Ποιο είναι το περιεχόμενο του Περιπτέρου Internet σήμερα και σε ποιο βαθμό η μορφή που έχει πάρει το project αντανακλά την αρχική σας ιδέα;

Μίλτος Μανέτας: Το Περίπτερο Internet είναι μια από τις τρεις πραγματικά αυθεντικές ιδέες που προέκυψαν -ή μήπως να πω μου συνέβησαν- κατά τη διάρκεια 15 ετών δουλειάς. Όπως ισχύει και για τις άλλες δύο ιδέες, το Neen και το ElectronicOrphanage, που προέκυψε από το πρώτο, είναι μεγαλύτερο απ' όσο είχα προβλέψει και εξ αιτίας αυτού, αδύνατον να το φέρει κανείς στο μυαλό. (Σαν ένα γιγάντιο σώμα του οποίου τα όρια μπερδεύεις με τον ορίζοντα).
Σήμερα, (22 Οκτωβρίου, 09) το περιεχόμενο του Περιπτέρου Internet είναι αυτό που βλέπετε και ακούτε στο DesertoInternet.com.
Στις 22 Νοεμβρίου το Περίπτερο θα αδειάσει και αργότερα, στην επόμενη Biennale, θα φιλοξενήσει ένα νέο έργο και πάλι.
Οι επισκέπτες του Περιπτέρου Internet μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο περιεχόμενο του Biennale.net όπου μπορούν να βρουν θέματα συζήτησης (που ανανεώνονται διαρκώς) και έμπνευση (από παράπλευρες εκθέσεις online όπως η http://newwaveshow.com)

[Τόπος]

Χ.Γ.: Συχνά μιλάτε για το Internet ως μια χώρα, έναν "αληθινό" χώρο. Η αποδοχή του project σας από τη διεύθυνση της Biennale φαίνεται να συμβαδίζει με αυτή την ιδέα. Πώς μπορείτε να περιγράψετε αυτή τη χώρα μέσα σε λίγες λέξεις;

Μ.Μ.: Δεν μπορώ και δε με ενδιαφέρει να την περιγράψω γιατί δεν είμαι συγγραφέας. Αντ' αυτού με ενδιαφέρει -καθώς είμαι εικαστικός καλλιτέχνης- να σε κάνω να αισθανθείς ότι υπάρχει, να σε κάνω να δεις αυτό που βλέπω (παρόλο που, όπως συμβαίνει πάντοτε με τις "εικαστικές" τέχνες, δε το βλέπω με τα μάτια μου, αλλά "μέσα" από τα μάτια μου).

[Χώρος]

Χ.Γ.: Το Περίπτερο Internet είναι το μόνο περίπτερο της Biennale στο οποίο έχει κανείς πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, από οποιονδήποτε επισκέπτη με μια σύνδεση Internet. Πιστεύετε ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επηρεάσει την ουσία της "Biennale" ή το νόημα της "καλλιτεχνικής έκθεσης" στο μέλλον;

Μ.Μ.: Δίχως άλλο θα επηρεάσει και τα δύο αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου όταν αποφάσισα να χτίσω ένα Περίπτερο Internet. Η πρόθεσή μου ήταν, και ακόμα είναι, να επηρεάσω την ουσία του Internet.

[Χρόνος]

Χ.Γ.: Αποφασίσατε να δώσετε στο Περίπτερο Internet της Biennale ημερομηνία λήξης (22 Νοεμβρίου). Ποια είναι η σκοπιμότητα του να θέσετε χρονικό όριο σε ένα χώρο όπως το Internet, που θεωρητικά δεν έχει όρια;

Μ.Μ.: Κανένας χώρος δεν έχει όρια, τουλάχιστον αυτό το είδος του χώρου για το οποίο μιλάμε (ένας κοινωνικός χώρος). Το Internet είναι τώρα ανοιχτό για δουλειές, αύριο κλείνει "per allestimento" όπως θα έλεγαν στα Ιταλικά, μεθαύριο ξανανοίγει όπως τα περίπτερα της Biennale της Βενετίας.

[Πράξη]

Χ.Γ.: Πώς επιλέξατε τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο Περίπτερο Internet και τα project που φιλοξενεί; Ποιος είναι ο κοινός σύνδεσμος ανάμεσα στο Pirate Bay, τους Internet Artists και τους επισκέπτες που αλληλεπιδρούν με το περίπτερο;

Μ.Μ.: Δεν υπάρχει κοινός σύνδεσμος, αυτό ακριβώς νομιμοποιεί το Περίπτερο Internet ως "Internet".

[Μετά++]

Χ.Γ.: Μετά το τέλος του Περιπτέρου Internet: Τι θα απομείνει; Τι μέλλον βλέπετε για την Internet Art και τις εικονικές εκθέσεις;

Μ.Μ.: Δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτό γιατί ακόμα δεν έχει τελειώσει. Ακόμα πιστεύω ότι -χάρη στη δουλειά που έκανα με το Περίπτερο Internet- το Internet θα αλλάξει ριζικά, θα μεταμορφωθεί σε κάτι πιο κοντινό σε αυτό που αποκαλούμε Φύση. Μας μένει ένας μήνας, μπορούμε να τα καταφέρουμε, πιστεύω στα Θαύματα (περισσότερα σχετικά εδώ:

Websites:

ELECTRONICORPHANAGE: http://www.electronicorphanage.com/

MILTOS MANETAS: http://www.manetas.com/

NEEN: http://www.neen.org/

VENICE BIENNALE INTERNET PAVILION: http://www.biennale.net/ and http://www.padiglioneinternet.com/